Zalecane 2019

Wybór Redakcji

Mikhail Zhonin: biografia, życie osobiste, rola aktora
Vera Petrovna Maretskaya: biografia, kariera i życie osobiste
Poeta i piosenkarz Wiaczesław Malezjczyk: biografia i życie osobiste

Wskazówka 1: Jak uzyskać stałe miejsce zamieszkania w Stanach Zjednoczonych

Anonim

Jeśli zdecydujesz się przenieść do Stanów Zjednoczonych na pobyt stały, najpierw musisz uzyskać zezwolenie na pobyt (zielona karta), które pozwoli ci legalnie mieszkać i pracować w kraju. Po pięciu latach będziesz mógł ubiegać się o obywatelstwo.

Instrukcja

1

Wybierz jedną z głównych opcji uzyskania pozwolenia na pobyt. Wygraj loterię na Zieloną Kartę, zdobądź wizę do pracy lub wizę inwestorską. Co roku Departament Stanu USA wydaje pewną liczbę wiz na pobyt stały. Zostaw swoją prośbę i poczekaj na wyniki loterii. Jeśli masz szczęście, zostaniesz szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na pobyt. Work Visa (H1B) jest wydawana specjalistom, którzy chcą pracować w Stanach Zjednoczonych. Każdego roku Kongres wyznacza kontyngent na liczbę wiz tego typu. Wydawany jest na okres 3 lat i może zostać przedłużony do 6 lat. Specjalista rodzinny ma prawo zamieszkać z nim i żyć legalnie w Stanach Zjednoczonych. Wiza H1B daje prawo do stałego pobytu. Możesz szybko uzyskać pozwolenie na pobyt, inwestując w gospodarkę w wysokości od 500 000 $. Otrzymasz wizę inwestora, a następnie obywatelstwo.

2

Możesz uzyskać zezwolenie na pobyt w Ameryce na podstawie małżeństwa. Wiza K-1 wydawana jest tym, którzy przybywają do kraju w celu zawarcia związku małżeńskiego. Status uchodźcy daje prawo do uzyskania zezwolenia na pobyt. Można ją przyznać, jeżeli udowodniono oskarżenie lub strach przed oskarżeniem skarżącego. Należy jednak pamiętać, że wywiad w Ambasadzie Ameryki jest dość trudny.

3

Po uzyskaniu zezwolenia na zamieszkanie, zamieszkuj w kraju niezbędną ilość czasu (w zależności od rodzaju wizy) i zaangażuj się w uzyskanie obywatelstwa. Rozpocznij szkolenie na 3 miesiące przed upływem pięcioletniej kadencji jako stały rezydent lub trzyletni jako współmałżonek (ha) obywatela USA. Przejdź przez proces naturalizacji i zdaj egzamin z obywatelstwa. Uzyskaj ankietę z biura imigracyjnego (prośba o naturalizację). Wypełnij go i prześlij do służby imigracyjnej. Otrzymasz datę egzaminu z obywatelstwa.

4

Podczas egzaminu zademonstruj znajomość języka angielskiego i odpowiedz na pytania dotyczące ekonomii, polityki, historii USA itp. Jeśli nie zdasz egzaminu, weź kurs przygotowawczy, aby go powtórzyć i prześlij drugą aplikację.

5

We wniosku o obywatelstwo należy podać, że mieszkasz w kraju i chcesz, aby Ameryka stała się Twoim miejscem stałego pobytu.

6

Po zdaniu egzaminu wniosek zostanie przesłany do sądu okręgowego, gdzie zostanie rozpatrzony i podejmie decyzję o przyznaniu obywatelstwa. Otrzymasz certyfikat potwierdzający status obywatela Ameryki.

7

Jeśli masz dzieci w wieku poniżej 16 lat, automatycznie otrzymają one obywatelstwo.

Zwróć uwagę

Należy pamiętać, że prawo USA nie zabrania podwójnego obywatelstwa.

Wskazówka 2: Jak uzyskać zezwolenie na pobyt w Ameryce

Jeśli planujesz przeprowadzkę do Stanów Zjednoczonych przez wiele lat lub na zawsze, będziesz potrzebować zezwolenia na pobyt (stałego pobytu) - zielonej karty (zielona karta). Jest to oficjalny dokument imigracyjny, który pozwala cudzoziemcowi pozostać w Stanach Zjednoczonych i pracować, chociaż pozwolenie na pracę będzie musiało być uzyskane osobno.

Będziesz potrzebować

  • - pakiet dokumentów potwierdzających tożsamość, wykształcenie i status;
  • - zdjęcia do dokumentów;
  • - adresy kontaktowe i numery telefonów ambasady USA i Departamentu Imigracji w Stanach Zjednoczonych.

Instrukcja

1

Możesz otrzymać zieloną kartę na kilka sposobów: azyl polityczny, inwestycja w gospodarkę, małżeństwo z obywatelem USA, zaproszenie od pracodawcy z miejscem pracy, a nawet loteria. Wybierz najbardziej odpowiedni dla siebie i zacznij zbierać dokumenty.

2

Najłatwiejszą drogą jest loteria roczna. Jeśli zdecydujesz się polegać na szansie, wejdź na oficjalną stronę loterii pod adresem www.dvlottery.state.gov i wypełnij formularz. Najpierw upewnij się, że spełniasz warunki: masz ukończone 18 lat i co najmniej wykształcenie średnie. Możesz ubiegać się o udział tylko raz w roku, w październiku. Pamiętaj , że ta loteria jest całkowicie darmowa i nie ufaj oszustom, aby zapłacić nawet niewielkie pieniądze. Wyniki losowania można zobaczyć na tej samej stronie.

3

Jeśli planujesz otrzymać zieloną kartę w wyniku małżeństwa z Amerykaninem, pamiętaj, że w tym przypadku potrzebujesz obywatela USA, a nie tylko posiadacza pozwolenia na pobyt . Przesyłając dokumenty do ambasady, przygotujcie się do przedstawienia dokumentów na temat wspólnego życia: zdjęć, wyciągów bankowych, wspólnych kart kredytowych itp. Nie zdziw się, jeśli pracownicy ambasady dadzą ci prawdziwe pytanie z wszystkimi szczegółami dotyczącymi Twojego życia rodzinnego. I twoja pierwsza zielona karta w tym przypadku dostaniesz tylko na okres dwóch lat.

4

Jeśli masz wysokie kwalifikacje zawodowe, spróbuj znaleźć amerykańskiego pracodawcę, który będzie gotowy zatrudnić cię i wypełnić wszystkie niezbędne dokumenty. W takim przypadku główne biurokratyczne procedury będą obowiązywać po stronie odbiorcy, czyli w przyszłym szefie. Ale sam musisz przygotować dokumenty dotyczące edukacji, potwierdzające twoje kwalifikacje, staże i doświadczenie zawodowe.

5

Uzyskanie zielonej karty jako uchodźcy politycznego może być bardzo trudne, ale wciąż istnieją pewne szanse. Aby to zrobić, musisz zebrać się z przekonaniem, że w Twoim kraju jesteś prześladowany i wywierany naciski z powodów politycznych, religijnych lub etnicznych. Pamiętaj, że wszystkie przypadki nękania, na które się powołujesz, muszą być udokumentowane i potwierdzone poglądami .

Dobra rada

Jeśli nie planujesz wyemigrować do Stanów Zjednoczonych jako wysoko wykwalifikowany profesjonalista, nie będziesz musiał oficjalnie zdawać egzaminu z języka angielskiego. Jeśli jednak możesz wyjaśnić pracownikom amerykańskiej ambasady po angielsku, zrobi to pozytywne wrażenie i da ci dodatkowe punkty, decydując, czy dać ci zieloną kartę.

  • Oficjalna strona internetowa ambasady USA w Moskwie w 2019 roku

Popularne Kategorie, Czerwiec - 2019

Top